Υπεύθυνη τμήματος: Τζήμα Εύη
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Η Λάρισα είναι πόλη της Θεσσαλίας και πρωτεύουσα του Νομού Λάρισας. Ο μόνιμος πληθυσμός του Δήμου Λαρισαίων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ανέρχεται σε 162.591 κατοίκους .
Το όνομα Λάρισα είναι προελληνικό πελασγικής προέλευσης και ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο στον ελλαδικό χώρο και σημαίνει ισχυρά οχυρωμένος λόφος ή ακρόπολη. Σύμφωνα με τη μυθολογία η πόλη της Λάρισας χτίστηκε στην πελασγική περίοδο από τον Λάρισο, γιο του Πελασγού. Κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια και ήταν μία πλούσια πόλη χάρη στη γεωγραφική της θέση .Ήταν πρωτεύουσα της Πελασγιώτιδας που ήταν μία από τις τέσσερις διοικητικές περιοχές της Θεσσαλίας κατά τον 7ο αι. π.Χ. Στο τέλος του 5ου αιώνα π.Χ η πόλη ακμάζει πολύ και ο πληθυσμός της φτάνει τους 100.000. Αργότερα, όταν τον 4ο αι. π.Χ. οι θεσσαλικές πόλεις ενώθηκαν πολιτικά και οικονομικά και δημιούργησαν ένα ενιαίο κράτος, το Κοινό των Θεσσαλών, η Λάρισα έγινε η έδρα του νέου κράτους. Η ρωμαϊκή Λάρισα αναπτύσσεται νότια και ανατολικά της κλασικής ακροπόλεως (Φρούριο). Στις αρχές του 6ου αι. χτίζεται η βασιλική του Φρουρίου, τιμώμενη στον άγιο Αχίλλειο, στον οποίο αποδίδεται η οργάνωση της χριστιανικής Εκκλησίας τον 4ου αι. Ισχυρό πλήγμα δέχεται η πόλη το 983, όταν αλώνεται από το Βούλγαρο ηγεμόνα Σαμουήλ. Τον 13ο-14ο αιώνα όλη η περιοχή υποβαθμίζεται και χάνει μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Η διαρροή του πληθυσμού είχε ως αποτέλεσμα να έλθουν να εγκατασταθούν χωρίς μάχη οι Τούρκοι. Χτίζεται νέα πόλη, η οποία ονομάζεται Γενί-Σεχίρ (Νέα Πόλη) με κέντρο το Μπαϊρακλί Τζαμί. Χτίζεται το Μπεζεστένι δίπλα στη βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, η οποία κατεδαφίζεται.
περισσότερα στο έγγραφο ….ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
«Η Θεσσαλική γη από την αρχαιότητα ως το Βυζάντιο «
του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΖΙΑΦΑΛΙΑ
Περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της Λάρισας
Την Ιουστινιάνεια οχύρωση, τη δεξαμενή της οδού Μανωλάκη τη Βασιλική του Αγίου Αχιλλίου και το Α΄ αρχαίο θέατρο Λάρισας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν οι μαθητές της Δ΄ τάξης Με την ευγενική συνδρομή της αρχαιολόγου της 7ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στους χώρους του ιστορικού κέντρου της Λάρισας και ήρθαν σε επαφή με την ιστορία της πόλης.
Αρχή της περιήγησης τα λουτρά της πλατείας Μπλάνα
Διέθετε τρεις χώρους και φαίνεται να σχετίζεται με το εκκλησιαστικό συγκρότημα της βασιλικής της οδού Κύπρου. Θεωρείται πιθανό πως σταμάτησε να λειτουργεί μετά την ολοκλήρωση της παλαιοχριστιανικής οχύρωσης.
Κατά τις εργασίες κατασκευής υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων στην Πλατεία Νέας Αγοράς αποκαλύφθηκε τμήμα της ανατολικής πλευράς του τείχους και του προτειχίσματος της πόλης, το οποίο χρονολογείται στην Ιουστινιάνεια περίοδο.
Η βυζαντινή οχύρωση περιέκλειε το λόφο του Φρουρίου και μικρή έκταση στα νότια μέχρι και τη σημερινή κεντρική πλατεία, την περιοχή δηλαδή του σημερινού κέντρου, όπου ήδη από την αρχαιότητα συγκεντρώνονταν τα μεγάλα δημόσια, κοσμικά και θρησκευτικά, κτίρια.
Η οχύρωση αυτή θα μπορούσε να αποδοθεί στον Ιουστινιανό, ο οποίος σύμφωνα με τον ιστορικό Προκόπιο έκτισε νέα τείχη για να προστατέψει την σχεδόν ατείχιστη. Πρόκειται για ισχυρή οχύρωση, από τείχος (πάχ. 2,20-2,40μ ενισχυμένα με πύργους. Μεταξύ του τείχους και του προτειχίσματος παρεμβάλλεται τάφρος, πλάτους 15μ.
Το μεγαλύτερο τμήμα της οχύρωσης, μήκους 30μ., αποκαλύφθηκε στην πλατεία Μπλάνα, ένα μικρότερο με δύο πύργους στην Κεντρική Πλατεία (σημ. κατάστημα Κωτσόβολος), τμήμα τείχους και πύργος στην οδό Λαπιθών και μεγάλο τμήμα μόνο από το προτείχισμα στη συμβολή των οδών Δήμητρας και Νίκης.
Δεύτερος σταθμός «Η Βασιλική του Αγίου Αχιλλίου» στο λόφο του φρουρίου
Αποκαλύφθηκε το 1978 κατά τις εργασίες διαμόρφωσης της υπαίθριας αγοράς της «Τετάρτης». Βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του λόφου του Φρουρίου, μεταξύ του θεάτρου και του μπεζεστενίου. Ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής με νάρθηκα και εξωνάρθηκα. Μέσα και γύρω από το ναό αποκαλύφθηκαν τάφοι, μεταξύ των οποίων τρεις καμαρωτοί και
αρκετοί κιβωτιόσχημοι.
Στο ανατολικό άκρο του βορείου κλίτους διατηρείται πολυτελής καμαρωτός τάφος, ο οποίος ταυτίζεται με
τον τάφο που αναφέρεται στο βίο του Αγίου Αχιλλίου.
Η δεξαμενή
Τρίτος σταθμός της περιήγησης η δεξαμενή όπου οι μαθητές θαύμασαν την πρόσοψή της και συζήτησαν για τη διαχρονική σημασία των υδάτινων πηγών στη ζωή του ανθρώπου.
Η δεξαμενή στα όψιμα ρωμαϊκά και πρώιμα βυζαντινά χρόνια (3ος – 5ος αιώνας μ.Χ.) βρίσκεται στο κέντρο της σύγχρονης πόλης, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο υπόγειο πολυκατοικίας επί της οδού Μανωλάκη 6 Πρόκειται για μεγάλη υπέργεια δεξαμενή, διαστάσεων 33Χ20 μ. και χωρητικότητας 2.350 κ.μ., περίπου. Το μέγεθός της και η χωρητικότητά της την κατατάσσουν ανάμεσα στα μεγάλα δημόσια κοινωφελή έργα που υλοποιήθηκαν στη Λάρισα κατά την όψιμη ρωμαϊκή περίοδο και συνέβαλαν αναμφίβολα στην ανάδειξή της σε πρωτεύουσα της Επαρχίας Θεσσαλίας στα χρόνια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (285-305).
Τελευταίος σταθμός το Α΄ αρχαίο θέατρο
To μεγαλειώδες Α? Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, κατασκευάστηκε στο πρώτο μισό του 3ου αιώνα π.Χ. στις νότιες υπώρειες του λόφου ?Φρούριο?, όπου βρισκόταν η οχυρωμένη Ακρόπολη της αρχαίας πόλης. Λειτούργησε μέχρι το τέλος του 3ου αιώνα ή τις αρχές του 4ου αι. μ.Χ.
Κάτοψη του Α΄αρχαίου θεάτρου
ακολούθησε με στα …Θέατρα Λάρισας
Η λίμνη Κάρλα
Οι μαθητές της Δ΄ τάξης του Δημοτικού σχολείου Νίκαιας αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το θέμα της λίμνης Κάρλας και να γνωρίσουμε καλύτερα την περιοχή μας.
Μάθαμε για την Κάρλα τόσα σημαντικά πράγματα που δεν τα γνωρίζαμε έστω κι αν η λίμνη ήταν πολύ κοντά μας κάποτε.
Για τη ζωή των κατοίκων στην περιοχή μας παλιά και σήμερα.
Επισκεφθήκαμε το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας (πλατεία Καναλίων),ένα καθαρά θεματικό Μουσείο, και γνωρίσαμε την παράξενη πολιτεία του νερού σε καλύβες που δε συναντάται πουθενά αλλού και πως στη λίμνη Κάρλα παλαιότερα ψαράδες ζούσαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου πάνω στη λίμνη . Είδαμε πως άλλαξε η ζωή τους μετά την αποξήρανση , όπως και τα προβλήματα που προέκυψαν.
Ενημερωθήκαμε για τους λιμναίους οικισμούς γύρω από τη λίμνη και τις ανασκαφές που γίνονται στην περιοχή Παλαιόσκαλα .
Μάθαμε για το πόσο σημαντικό είναι το νερό στη ζωή μας , για τη λίμνη μας που αποξηράνθηκε, για τις τεχνητή λίμνη που κατασκευάστηκε τα τελευταία χρόνια, για τους βιότοπους της περιοχής .
Η ιστορία της λίμνης
Στα νερά της λίμνης άκμασε ένας λιμναίος πολιτισμός που η αρχή του χάνεται στα βάθη του χρόνου και το τέλος του έρχεται το 1962 με την αποξήρανση της Κάρλας.
- Για πολλές γενιές οι κάτοικοι της παραλίμνιας περιοχής ήταν αποκλειστικά ψαράδες και ζούσαν κυριολεκτικά στη αγκαλιά της λίμνης μέσα σε καλύβες για εννιά μήνες περίπου κάθε έτος. Επέστρεφαν στο χωριό την Κυριακή των Βαΐων, για να ξαναγυρίσουν και πάλι στη λίμνη το Δεκαπενταύγουστο. Το ενδιάμεσο αυτό διάστημα, απαραίτητο για να αναπτυχθεί ο γόνος των ψαριών ονομάζονταν απεργία.
- Στην υδάτινη πολιτεία άνθρωποι, ζώα και φυτά σε αρμονική σύνθεση: οι ψαράδες με πρωτότυπες χωρίς καρίνα βάρκες, τις καλύβες, τα ψάρια, τα πουλιά. Η Κάρλα είχε και πολλά είδη ψαριών, τα περίφημα καρλιώτικα ή καρλίσια ψάρια.
Στο Βόρειο τμήμα της Βοιβηίδας κατοικούσαν σύμφωνα με τη μυθολογία οι Κένταυροι και οι Λαπίθες που μας είναι γνωστοί από τη σύγκρουση μεταξύ τους , την Κενταυρομαχία.
Στην περιοχή ο Ηρακλής έρχεται για να κάνει αποξηραντικά έργα ανοίγοντας ένα κανάλι προς τα Τέμπη.
Ο Εύμηλος, γιος του ΄Αδμητου, βασιλιά των Φερών, με 11 πλοία από τις πόλεις Φερές, Βοίβη, Γλαφυρές και Ιωλκό θα ξεκινήσει για τον Τρωϊκό πόλεμο. Στην Τροία πολέμησε ι ο Πρόθοος με 40 πλοία , και ο Φιλοκτήτης, βασιλιάς της Μελιβοίας, ξακουστός για την ευστοχία του στο τόξο.
Ο θεός Απόλλων περνάει 9 χρόνια στην περιοχή βόσκοντας τα κοπάδια του ΄Αδμητου, τιμωρημένος από τους θεούς.
Εδώ ο Απόλλων είδε τη βασιλοπούλα Κορωνίδα, κόρη του βασιλιά Φλεγύα, της παραλίμνιας πόλης Λακέρειας και από το σμίξιμό τους γεννήθηκε ο Ασκληπιός.
Στην περιοχή της Κάρλας ήρθε και ο Θησέας , και τέλος περνούσαν οι Αμαζόνες καθώς κατέβαιναν για να χτυπήσουν το βασίλειο των Αθηνών καθώς αναφέρει ο Πλούταρχος .
Μαθετε περισσότερα για το νερό και τη σωστή διαχείριση παρέα με τον σταγονούλη
Μια σταγονοπαρέα στη λίμνη μας
Μια ιστορία από το Κ.Π.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Kεφάλαιο 2. H παράδοσή μας:Mύθοι και θρύλοι
Κόκκινη κλωστή δεμένη
στην ανέμη τυλιγμένη
δώσ” της κλώτσο να γυρίσει
παραμύθι ν” αρχινήσει?
Οι μαθητές παρουσιάζουν μύθους και θρύλους απο την ανεξάντλητη παράδοση του τόπου μας
Οι μαθητές συνεχίζουν να δημοσιεύουν και άλλους μύθους από την παράδοση μας!
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Η εικόνα της Γέννησης του Ιησού.
Κάλαντα, ευχές και παινέματα Χριστουγέννων
Χριστούγεννα Ηχητικά αποσπάσματα [πηγή: Μυριόβιβλος]
Να σου πω μια ιστορία Μικρός Αναγνώστης
Πού πήγαν τα Χριστούγεννα;
του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, σε εικονογράφηση Κιάρας Φεντέλε,εκδόσεις Πατάκη. Διαβάζει η ηθοποιός Λουκία Μιχαλοπούλου.
του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, σε εικονογράφηση Κιάρας Φεντέλε,εκδόσεις Πατάκη. Διαβάζει η ηθοποιός Λουκία Μιχαλοπούλου.
Μαγεία των Χριστουγέννων
με τη φωνή του ηθοποιού Γιάννη Καλαβριανού.εκδόσεις susaeta.
Ο καλικάντζαρος που έχασε το δρόμο
του Βαγγέλη Τασιόπουλου, σε εικονογράφηση Χρήστου Δήμου,εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες. Διαβάζει ο ηθοποιός Γιώργος Γλάστρας.

Ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει
Ο Μάνος Κοντολέων μας αφηγείται ένα χειμωνιάτικο παραμύθι με τίτλο «Ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει» από τη συλλογή Έξι φίλοι και ένα δώρο, Εκδόσεις Πατάκη, 2007.
Η εικονογράφηση είναι της Λίλας Καλογερή.
Η ευαγγελική αφήγηση αναφέρεται στη γέννηση του ΙΗΣΟΥ και στην εμφάνιση των αγγέλων στους βοσκούς. Παράλληλα προβάλλονται διαδοχικά πλάνα από αγιογραφίες που αφορούν στη θεματολογία του χωρίου και ακούγονται βυζαντινά τροπάρια και τα Κρητικά κάλαντα των Χριστουγέννων.
Η εκπομπή τα «Βυζαντινά Χριστούγεννα» αναδεικνύει το μήνυμα της γέννησης του ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΥ. Παρατίθενται ευαγγελικές περικοπές από την Αγία Γραφή σχετικές με τη γέννηση του ΙΗΣΟΥ. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στις παραβολές και στα θαύματά Του, όπως αυτά παραδόθηκαν από τους Ευαγγελιστές. Παράλληλα, προβάλλονται βυζαντινές, μεταβυζαντινές και νεότερες αγιογραφίες από ναούς της Ελλάδας. Την αφήγηση συνοδεύουν βυζαντινά τροπάρια και κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
φιλαναγνωσία
Οι μαθητές του Δ1 παρουσιάζουν τα βιβλία που διάβασαν τις διακοπές των Χριστουγέννων
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 ήταν μια μαζική και δυναμική εκδήλωση της λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών.
Η οργή του λαού ενάντια στους φασίστες φάνηκε με τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Εκεί φοιτητές και μαθητές ενώθηκαν με το λαό και ύψωσαν το κορμί και την ψυχή τους απέναντι στα τανκ για τη Λευτεριά, τη Δημοκρατία .
Ενότητα 1η, Μάθημα 1ο: Ο Σεπτέμβρης
Ενότητα 1η, Μάθημα 3ο: Ένα ακόμα σκαλί
Ιστορίες παιδιών
Κορίτσι
Δύο συ και τρία γω, Χοπ! αν κάνω δεξιά
πράσινο πεντόβολο* πέφτω πάνω στη ροδιά.
μπαίνω μέσα στον μπαξέ, Χοπ! αν κάνω αριστερά
γεια σου, κύριε Μενεξέ. πάνω στη βατομουριά.
Σιντριβάνι και νερό Το ?να χέρι μου κρατεί
και χαμένο μου όνειρο. μέλισσα θεόρατη,
Τζίντζιρας τζιντζίρισε, τ? άλλο στον αέρα πιάνει
το ροδάνι γύρισε. πεταλούδα που δαγκάνει

Βαπόρι στολισμένο βγαίνει στα βουνά
κι αρχίζει τις μανούβρες «βίρα-μάινα»Την άγκυρα φουντάρει στις κουκουναριές
φορτώνει φρέσκο αέρα κι απ? τις δυο μεριέςΕίναι από μαύρη πέτρα κι είναι απ? όνειρο
κι έχει λοστρόμο αθώο ναύτη πονηρόΑπό τα βάθη φτάνει τους παλιούς καιρούς
βάσανα ξεφορτώνει κι αναστεναγμούςΈλα Χριστέ και Κύριε λέω κι απορώ
τέτοιο τρελό βαπόρι τρελοβάπορο
Το τρελοβάπορο είναι ένα ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη από τη ποιητική συλλογή ?Ηλιος ο πρώτος? που δημοσιεύθηκε το 1943. Γράφτηκε την περίοδο της Γερμανικής κατοχής. Παρ? όλα αυτά είναι ένα ποίημα αισιόδοξο και εμπνέει ελπίδα για το μέλλον.Το ποίημα «Το τρελοβάπορο» κρύβει νοήματα διαφορετικά από εκείνα που δηλώνουν οι λέξεις του. Το τρελοβάπορο συμβολίζει την Ελλάδα, η οποία ταξιδεύει μέσα στο χρόνο και την ιστορία. Το ταξίδι του βαποριού αρχίζει παράδοξα.
ΕΝΟΤΗΤΑ 6η
Ο Αδερφός της Ασπασίας
Παρουσίαση του βιβλίου Από την μαθήτρια Μαριλένα Κορέλη
kόμικς – Μάθε κι αυτό
Οι ιστορίες με λέξεις και εικόνες στη σειρά, αυτό που γενικά ονομάζουμε ?comics?, παίρνουν διαφορετικά ονόματα, ανάλογα με τη μορφή έκδοσής τους, αλλά και τη χώρα καταγωγής τους.
Comic Strip
Τα comic strips είναι μικρές ιστορίες, με αρχή, μέση και τέλος, που εξιστορούνται, συνήθως, σε τρία ή τέσσερα καρέ. Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στις σελίδες των εφημερίδων.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα comic strip είναι το Peanuts του Charles M. Schulz.
Comic ή comic book
Με αυτό τον όρο, περιγράφουν οι Αμερικάνοι και οι Βρετανοί τις πιο μεγάλες σε έκταση ιστορίες, που δημοσιεύονται, συνήθως, σε συνέχειες και μοιάζουν με περιοδικά. Πωλούνται σε βιβλιοπωλεία και περίπτερα, ενώ από τους Έλληνες συλλέκτες θα τα ακούσετε να ονομάζονται ?τεύχη?. Πολλές φορές, τα τεύχη μιας σειράς comic εκδίδονται όλα μαζί σε ένα μεγαλύτερο τόμο, που ονομάζεται trade paperback. Ο όρος αυτός ευθύνεται, σε μεγάλο βαθμό, για την ταύτιση των comics με τις κωμικές (αστείες) ιστορίες και μόνο.
Graphic Novel
Είναι ο όρος που χρησιμοποιείται πιο συχνά, όταν θέλουμε να περιγράψουμε μια μεγαλύτερη, ολοκληρωμένη ιστορία comic, που εκδίδεται με τη μορφή βιβλίου. Η εμφάνιση τέτοιων εκδόσεων, άλλαξε την αντίληψη που είχαν βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία και κοινό, για το εύρος και την ποιότητα των ιστοριών της 9ης Τέχνης.
Bande Dessin?e
Είναι η ονομασία των comics στο Βέλγιο και τη Γαλλία. Συνήθως, είναι σκληρόδετοι τόμοι, σε μέγεθος Α4, που περιλαμβάνουν μια ολοκληρωμένη ιστορία, ή ιστορίες σε συνέχειες. Ο όρος αυτός, που σημαίνει ?λωρίδες με εικόνες στη σειρά?, ίσως είναι και ο πιο κοντινός ορισμός στην έννοια των comics.
Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο
η εφεύρεση (ΟΥΣ.)
καθετί καινούριο που έχει σκεφτεί ο άνθρωπος να κατασκευάσει
Το τηλέφωνο είναι χρήσιμη εφεύρεση.
ΣΥΓΓ.: εφευρέτης, εφευρετικός, εφεύρημα, εφευρίσκω
ο εφευρέτης,
θηλ. η εφευρέτρια (ΟΥΣ.)αυτός που πρώτος σκέφτηκε να φτιάξει μία μηχανή, ένα εργαλείο κτλ.
Ο Βατ είναι ο εφευρέτης της ατμομηχανής.
ΣΥΓΓ:. εφεύρεση
Άννα Βακαλοπούλου, Το πρώτο μου λεξικό για το δημοτικό,
εκδ. Πατάκη, Αθήνα, 2000
ΠΡΩΤΕΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ
Όλα ξεκίνησαν όταν ο πρωτόγονος άνθρωπος αναγκάστηκε για να επιβιώσει να γίνει πιο επινοητικός. Έτσι έκανε τις πρώτες εφευρέσεις οι οποίες έκαναν πιο εύκολη τη ζωή του.
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ
Συγκεντρώστε πληροφορίες και εικόνες από εγκυκλοπαίδειες, από διάφορα περιοδικά και από το διαδίκτυο για τις πιο σημαντικές εφευρέσεις του ανθρώπου. Συζητήστε στην τάξη και διαλέξτε μια εφεύρεση που εσείς θεωρείτε σπουδαία.

Ατμομηχανή
ΠΑΣΧΑ
Ένα βιβλίο για τη φιλία και τη μετανάστευση
Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ
Χριστός Ανέστη εκ νεκρών,
θανάτω θάνατον πατήσας
και τοις εν τοις μνήσασιν, ζωήν χαρισάμενος
Ανάστασιν Χριστού θεασάμενοι,
προσκυνήσωμεν Άγιον, Κύριον, Ιησούν τον μόνον αναμάρτητον.
Τον Σταυρόν Σου, Χριστέ, προσκυνήσωμεν
και την Αγίαν Σου Ανάστασιν υμνούμεν και δοξάζομεν.
Συ γαρ ει ο Θεός ημών,
εκτός Σου άλλον ουκ οίδαμεν,
το όνομά σου ονομάζομεν.
Δεύτε, πάντες οι πιστοί, προσκυνήσωμεν
την του Χριστού Αγίαν Ανάστασιν.
Ιδού γαρ ήλθεν δια του Σταυρού χαρά εν όλω τω κόσμω.
Δια παντός ευλογούντες τον Κύριον,
υμνούμεν την Ανάστασιν Αυτού.
Σταυρόν γαρ υπομείνας δι” ημάς,
θανάτω, θάνατον ώλεσεν.
Αναστάς ο Ιησούς από του τάφου, καθώς προείπεν,
έδωκεν ημίν την αιώνιον ζωήν και το μέγα έλεος.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΕΝΙΟ ΠΗΛΙΟ
![]() |
ΓΕΦΥΡΑ ΚΑΛΟΡΕΜΑ |
![]() |
ΓΕΦΥΡΑ ΒΡΥΧΩΝΑ |
Για την ιστορία?
Στα τέλη του 19ου αιώνα, στα πλαίσια της πολιτικής του Χαρίλαου Τρικούπη περί σιδηροδρόμων, κατασκευάστηκε το Θεσσαλικό δίκτυο (πλάτους 1 μέτρου) που συνέδεε το λιμάνι του Βόλου με το Βελεστίνο και στη συνέχεια με τη Λάρισα, τα Φάρσαλα, τη Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και τη Καλαμπάκα.
Το ιστορικό τρενάκι που παλαιότερα διένυε την απόσταση Βόλος ? Μηλιές, κυλούσε πάνω στον επίσης ιστορικό σιδηρόδρομο του οποίου η κατασκευή άρχισε το 1892, με πρώτο το κομμάτι μέχρι τα Λεχώνια, για να παραδοθεί τελικά το 1896. Το υπόλοιπο κομμάτι μέχρι τις Μηλιές κατασκευάστηκε στη συνέχεια, για να τεθεί σε λειτουργία το 1903. Την επίβλεψη της κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου είχε ο Εβαρίστο Ντε Κίρικο, ο πατέρας του γνωστού ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο, ο οποίος γεννήθηκε στο Βόλο.Στα έργα κατασκευής του δικτύου, ο μικρός τότε Ντε Κίρικο ήταν εκεί, παρατηρώντας το μέσο που έμελλε αργότερα να τον εμπνέει και να συνοδεύει σταθερά τις δημιουργίες του.
ΙΣΤΟΡIΑ Δ΄ ΤΑΞΗΣ
Η Σπαρτιατική φάλαγγα
Η κάθοδος των Δωριέων – άσκηση
Οι Έλληνες δημιουργούν Αποικίες
ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΣΟΛΩΝΑ – Ο ΠΕΙΣΙΣΤΡΑΤΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΥΡΑΝΝΟΣ
ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΣΟΛΩΝΑ – Ο ΠΕΙΣΙΣΤΡΑΤΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΥΡΑΝΝΟΣ
Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
ΠΑΙΧΝΙΔΙ – Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
απάντησε σωστά στις ερωτήσεις ΚΛΙΚ
Η μάχη των Θερμοπυλών
Οι θερμές πηγές στις Πύλες ?Θερμοπύλες
ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΤΡΑΧΙΝΑΣ
Η μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.χ
χώρος διεξαγωγής της μάχης σήμερα
προς τιμήν των Τριακοσίων Σπαρτιατών και του Βασιλιά Λεωνίδα που έπεσαν ηρωικά στο πεδίο της μάχης, ο Σιμωνίδης έγραψε:
«Ω ΞΕΙΝ, ΑΓΓΕΛΕΙΝ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΙΣ ΟΤΙ ΤΗΔΕ ΚΕΙΜΕΘΑ ΤΟΙΣ ΚΕΙΝΩΝ ΡΗΜΑΣΙ ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΙ»
(Ξένε, να πεις στους Λακεδαιμόνιους ότι είμαστε εδώ θαμμένοι υπακούοντας στους νόμους τους)
«Ακούστε τη μοίρα σας, κάτοικοι της πλατιάς έκτασης της Σπάρτης,
είτε η ένδοξη, τιμημένη πόλη σας θα λεηλατηθεί από τους γιους του Περσέα ή, αν δεν γίνει αυτό,
ολόκληρη η γη του Λακεδαίμονα θα θρηνήσει
το θάνατο ενός βασιλιά του οίκου του Ηρακλή.
Ούτε η δύναμη των λιονταριών ούτε των ταύρων δεν θα τον συγκρατήσει, αν έρθει εναντίον του,
γιατί έχει τη δύναμη του Δία.
Και λέγω ότι δεν θα σταματήσει,
ώσπου να καταστρέψει το ένα απ? τα δυο.»
Ηροδότου Ιστορία