Α'θμια Εκπαίδευση Ν. Λάρισας

Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας

 

ΔΡΑΣΗ 1: Η αξιοποίηση υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (etwinning) με στόχο τη βελτίωση εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας και των ψηφιακών ικανοτήτων των μαθητών-τριών

 

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ: Αρμυρούλη Ευανθία ΠΕ06

 

ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ: Καρατσιβούλη Βάια ΠΕ86

                              Σπανού Φωτεινή ΠΕ05

                              Φασουλάκη Βασιλική ΠΕ06

 

Στόχος Δράσης:

Η συμμετοχή μαθητών-τριών και εκπαιδευτικών σε ευρωπαϊκά προγράμματα (etwinning) με στόχο τη βελτίωση εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας και των ψηφιακών ικανοτήτων των μαθητών-τριών.                                 

Συμμετοχή του σχολείου μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning, με τίτλο “S.O.S. Save Our Sea”.

 

Το Δ1 τμήμα του σχολείου μας με τη συμβολή των εκπαιδευτικών Αγγλικών Αρμυρούλη Ευανθίας και Πληροφορικής Καρατσιβούλη Βίκης συμμετέχει σε ευρωπαΙκό πρόγραμμα eTwinning με τίτλο “S.O.S. Save Our Sea”.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μαθητές και εκπαιδευτικοί από σχολεία της Ιταλίας, Ελλάδας, Ισπανίας και Τουρκίας.

Μέχρι στιγμής οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έχουν δημιουργήσει avatars με σκοπό να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους και έχουν φτιάξει χριστουγεννιάτικες κάρτες και άλλες χειροτεχνίες οι οποίες έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα eTwinning.

Επιπλέον μέσω της εφαρμογής canva έχουν δημιουργηθεί πέντε posters με α) οικολογικά μηνύματα και χριστουγεννιάτικες ευχές β) έχει στολιστεί χριστουγεννιάτικα ένα δωμάτιο και ο βυθός της θάλασσας στα πλαίσια του περιβαλλοντικού θέματος του προγράμματός μας.

Έχουν φτιάξει ένα συνεργατικό βιβλίο μέσα από την εφαρμογή storyjumper το οποίο περιέχει την παρουσίαση των πόλεων των συνεργατικών σχολείων δίνοντας έμφαση στις πλησιέστερες με αυτές τις πόλεις θάλασσες.

 

Επίσης οι μαθητές πραγματοποίησαν την πρώτη τους ζωντανή διαδικτυακή συνάντηση με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των χωρών εταίρων, όπου τραγούδησαν κάλαντα, παρουσίασαν με λίγα λόγια τον τόπο διαμονής τους (Νίκαια) και μέσω της εφαρμογής Mentimeter εξέφρασαν με μια λέξη τη σημασία της Μεσογείου για αυτούς.

Τέλος αντάλλαξαν τις θερμότερες ευχές τους.

 Σερφάροντας Υπεύθυνα: Οι Δικοί μας Κανόνες για το Διαδίκτυο

 

Στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας ασφαλούς διαδικτύου, οι μαθητές μας ανέλαβαν το καθήκον να βρουν κανόνες για την ασφαλή περιήχηση στο διαδίκτυο. Οι κανόνες αυτοί στη συνέχεια αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε ολομέλεια (τάξη), όπου μεταξύ άλλων μεταφράστηκαν στην Αγγλική Γλώσσα.

Επιπλέον, με βάση αυτούς τους κανόνες, δημιουργήθηκαν ασκήσεις εμπέδωσης των μαθητών/τριών για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Για τα παραπάνω, χρησιμοποιήθηκαν ψηφιακά περιβάλλοντα όπως η Google Forms, το Wordwall και το Mentimeter.

Τα αποτελέσματα του συνεργατικού κουιζ που δημιουργήθηκε στο ψηφιακό περιβάλλον του wordall απεικονίζονται στο παρακάτω γράφημα:

Δημιουργήθηκε το παρακάτω συννεφόλεξο

Στο πλαίσιο του προγράμματος etwinning κληθήκαμε να δημιουργήσουμε το λογότυπο του. Δημιουργήθηκαν 5 διαφορετικά λογότυπα, όπου προστέθηκαν ο τίτλος του προγράμματος, ένα σύνθημα για προστασία της φύσης, διακοσμητικά στοιχεία και φυσικά μια εικόνα της Μεσογείου. Τέλος, ψηφίστηκε το καλύτερο.

Επιπλέον, μας ζητήθηκε να παρουσιάσουμε κάποια επιστημονικά γεγονότα σε σχέση με τη Μεσσόγειο θάλασσα. Για αυτόν τον λόγο παρακολουθήθηκαν βίντεο για τη χελώνα καρέτα-καρέτα και τη φώκια monachus-monachus και δημιουργήθηκε μία μικρή παρουσίαση για το καθένα από αυτά.

Βασισμένοι σε αυτή την παρουσίαση γράφτηκαν 3 ερωτήσεις με 4 πιθανές απαντήσεις οι οποίες ανέβηκαν στο παιχνίδι Kahoot, για να παίξουν οι μαθητές μας στη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνάντησης με τα άλλα σχολεία-εταίρους.

Τέλος, δημιουργήθηκαν Breaking News για να εστιάσουμε στα βασικά ζητήματα με τα οποία ασχοληθήκαμε στην παρουσίασή μας.