Α'θμια Εκπαίδευση Ν. Λάρισας

Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας

HomeΒιβλιοθήκη

Βιβλιοθήκη

Φιλαναγνωσία είναι η εξοικείωση του μαθητή με το βιβλίο και την ανάγνωση και η σταδιακή εδραίωση μιας φιλικής σχέσης του με το λογοτεχνικό βιβλίο.

Αυτή η σχέση θα το βοηθήσει να αναπτύξει την κριτική και δημιουργική του σκέψη, να δραστηριοποιήσει τη φαντασία του και την εφευρετικότητά του, να εμπλουτίσει την αισθητική του καλλιέργεια, να δοκιμάσει τα συναισθήματά του αναπτύσσοντας έτσι τη συναισθηματική του νοημοσύνη, να καλλιεργήσει τη γλωσσική του έκφραση με έμμεσο και βιωματικό τρόπο, και εν κατακλείδι να συγκροτήσει ολόπλευρα την προσωπικότητά του.

Βιβλιοθήκη 1

  

Μέσα όμως από τη διαδικασία της φιλαναγνωσίας επιτυγχάνονται και επιμέρους στόχοι, όπως:

• η καλλιέργεια αναγνωστικής απόλαυσης
• η άσκηση της δεξιότητας της προσεκτικής ακρόασης

• η καλλιέργεια δεξιότητας αναδιήγησης ιστοριών, συναισθημάτων ή καταστάσεων
• η ανάπτυξη δυνατότητας κατανόησης κειμένου
• η ανάπτυξη συνεργατικής ικανότητας
• η ανάπτυξη επικοινωνιακής ικανότητας
• η αφηγηματική ικανότητα
• η εξοικείωση με τη λειτουργία ομάδων
• η δημιουργία κλίματος συντροφικότητας και δημιουργικότητας μέσα στην τάξη που μεταμορφώνεται σε μια «κοινότητα αναγνωστών».

  

Βιβλιοθήκη 2

   Η σχολική βιβλιοθήκη αποσκοπεί στο να υποβοηθήσει τη διδασκαλία όλων των μαθημάτων που διδάσκονται στο σχολείο. Είναι ένας χώρος ζωντανός όπου οι μαθητές μαθαίνουν να ερευνούν και να διερευνούν τις γνώσεις τους. Μια σχολική βιβλιοθήκη είναι συμπλήρωμα της λειτουργίας του σχολείου και της σχολικής ζωής.  

Βιβλιοθήκη 3

   Στη σημερινή εποχή που το παιδί κατακλύζεται από πλήθος οπτικοακουστικών ερεθισμάτων, τηλεόραση, βίντεο, υπολογιστή, ηλεκτρονικά παιχνίδια, όπου η πληροφορία είναι εύκολη, και γρήγορη σε σύγκριση με την ανάγνωση κειμένων, η σχολική βιβλιοθήκη  αποτελεί ένα παράθυρο σε έναν συναρπαστικό πολύχρωμο κόσμο που  ελκύει το μαθητή.

  

Βιβλιοθήκη 4

Στο σχολείο μας για την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας των μαθητών λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη ανά τάξη, η οποία είναι εξοπλισμένη με πληθώρα βιβλίων ποικίλου εκπαιδευτικού, ψυχαγωγικού, επιστημονικού και ιστορικού περιεχομένου: μυθιστορήματα, ανθολογίες με θρύλους και παραδόσεις, βιβλία γνώσεων, παιδικές εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, περιοδικά, άλμπουμ, χάρτες, λευκώματα, βιβλία με εικόνες, παραμύθια, βιβλία της ελληνικής μυθολογίας.

   Η προσπάθεια αυτή έγινε σε εθελοντική βάση από τους εκπαιδευτικούς με αποκλειστικό συμφέρον την διάθεση στους μαθητές μας ποιοτικότερου γνωστικού και ψυχαγωγικού υλικού που αποτελεί εφόδιο στο ταξίδι της φιλαναγνωσίας.

  

Βιβλιοθήκη 5

  

   Ακολουθώντας αυτήν τη λογική, μέχρι στιγμής, με την συμπαράσταση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων έχουμε καταφέρει να αντικαθιστούμε και να εμπλουτίζουμε εκατοντάδες τίτλους βιβλίων οργανώνοντας φιλικά ράφια δανειστικής βιβλιοθήκης σε κάθε τάξη του σχολείου μας.

      Οι μαθητές μας μπορούν να επιλέγουν από το σπίτι με την ησυχία τους τον τίτλο του βιβλίου που επιθυμούν μέσω της ιστοσελίδας και να το δανείζονται την επόμενη ημέρα από τη βιβλιοθήκη της τάξης τους.

   Οι τίτλοι των βιβλίων και τα εξώφυλλά τους βρίσκονται οργανωμένα στους παρακάτω συνδέσμους. Μπορείτε να τους επιλέξετε!!

Α τάξη          Β τάξη          Γ τάξη

Δ τάξη          Ε τάξη          Στ τάξη