Α'θμια Εκπαίδευση Ν. Λάρισας

Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας

Home

 

 

Γ2

 

Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΜΑΣ

ΤΖΗΜΑ ΕΥΑΝΘΙΑ

επισκεψη σε παραδοσιακο φουρνο του χωριου μασ
 

Στην 12η ενότητα «Το πιο γλυκό ψωμί», στο μάθημα της Γλώσσας, ασχοληθήκαμε με την διαδικασία παρασκευής του ψωμιού. Για το λόγο αυτό την Παρασκευή 23/2/2024 η Γ’ τάξη συνοδευόμενη από τους εκπαιδευτικούς της τάξης Ιωακείμ Δώρα, Ψαρούλη Γιώργο και τις εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης Βαϊοπούλου Ερμιόνη και Ντάσιου Στυλιανή επισκέφτηκε τον τοπικό παραδοσιακό φούρνο του χωριού μας του κ. Γκογκολέτσιου ώστε οι μαθητές να διδαχτούν βιωματικά τη διαδικασία παρασκευής του ψωμιού. Προτού επισκεφτούμε τον φούρνο, οργανωθήκαμε καταλλήλως!

Τις πρώτες σχολικές ώρες, δομήσαμε μια σειρά από ερωτήσεις που σκοπεύαμε να κάνουμε στον αρτοποιό. Στον φούρνο μας υποδέχτηκε η κυρία Ελευθερία χαμογελαστή και προετοιμασμένη! Όλα τα παιδιά φόρεσαν σκουφάκι στα μαλλιά τους για να μη ρίξουμε κάποια τρίχα στο χώρο και έπειτα έπλυναν πολύ καλά τα χέρια τους. Τηρώντας λοιπόν όλα τα πρωτόκολλα εισήλθαμε στο χώρο όπου γνωρίσαμε και τον κ. Κωνσταντίνο, το φούρναρη! Έπειτα, η κ. Ελευθερία ξεκίνησε να μας δείχνει τα μηχανήματα, τους χώρους που αποθηκεύεται το αλεύρι και τα ζυμωμένα ψωμιά καθώς και τα ταψιά όπου τοποθετείται η ζύμη αλλά και τον παραδοσιακό φούρνο, τον οποίο μάλιστα είχαν κρατήσει ζεστό για να ψήσει αργότερα τις λαχταριστές παρασκευές των μαθητών. Αφού τελείωσε η ξενάγηση, οι μαθητές έφτιαξαν τη ζύμη για να πλάσουν τα δικά τους παραδοσιακά κουλουράκια με σουσάμι! Γέμισαν 4 ταψάκια με κουλουράκια σε σχέδια της αρεσκείας τους και ο κ. Κωνσταντίνος ήταν σε ετοιμότητα για να αναλάβει το ψήσιμο!

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ένα λαχταριστό και αφράτο λουκουμά , κέρασμα για όλους από την κ. Ελευθερία! Στη συνέχεια αποχωρήσαμε και κατευθυνθήκαμε στην παιδική χαρά για παιχνίδι και ξεκούραση! Αργότερα, επιστρέψαμε στην τάξη και περιμέναμε με ανυπομονησία να γευτούμε τα κουλουράκια μας!  Το αποτέλεσμα μας εξέπληξε ευχάριστα, αφού δεν έμεινε «ούτε σουσάμι»!

Τα παιδιά πέρασαν πολύ όμορφα και δημιουργικά! Με τη σειρά μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους του φούρνου που με την όρεξη, τη βοήθειά τους και την καλή τους διάθεση, βοήθησαν ώστε αυτός ο μικρός περίπατος να μείνει αξέχαστος στα παιδιά!

 

 

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
 

Οι μαθητές της Γ' τάξης, συνοδευόμενοι από τις εκπαιδευτικούς Ιωακείμ Θεοδώρα, Τζήμα Ευανθία, Βαϊοπούλου Ερμιόνη και Στέλλα Ντάσιου  Κατσαρού, επισκέφθηκαν την Πέμπτη 7-12-2023 το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας και παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ένα παλιό προικοσύμφωνο ζωντανεύει το Μουσείο".

Κατά την πραγματοποίηση του προγράμματος, οι μαθητές διάβασαν ένα παλιό προικοσύμφωνο κι έπειτα εντόπισαν τα περιεχόμενά του ως εκθέματα πλέον, μέσα από την περιήγησή τους στην περιοδική έκθεση ΠΡΟΙΚΑ.

Η περιήγηση διανθίστηκε με ποικιλία δημιουργικών δραστηριοτήτων και παιχνιδιών, όπως παντομίμα, παιχνίδια ερωταπαντήσεων και ζωγραφική.

 

Βιβλιοθήκη